De winter, het element water in de Chinese natuurfilosofie

Geplaatst op: 10/01/2020

Het nieuwe jaar is begonnen en iedereen wens ik een gezond , liefdevol en sprankelend 2020 toe.

De winter, het element water in de Chinese natuurfilosofie.

Alles wat bestaat is in de Chinese natuurfilosofie onderverdeeld in meer yin of meer yang. Het karakter yin betekent letterlijk de noordzijde van de heuvel en yang is de zuidzijde. Op de noordzijde is het kouder, er heerst een dalende of samenballende energie. Op de zuidzijde is het warmer, hier heerst een stijgende of uitzettende energie. In de winter is de fase van het element water het sterkst. De meridianen van dit element zijn nieren (yin) en blaas (yang)

In de winter is de fase van het element water het sterkst. De meridianen van dit element zijn nieren (yin) en blaas (yang)

De winter is het meest yin in alle seizoenen. De natuur heeft zich teruggetrokken en ook de mens zou het rustiger aan moeten doen. Verwarm jezelf. Neem voedsel dat je lichaam verwarmt. In de zomer doe je meer oefeningen voor nek en schouders om de hitte kwijt te kunnen. In de winter doe je meer oefeningen om je voeten, benen, onderlichaam en nieren te verwarmen.

Jezelf warm houden is belangrijk nu. Wanneer de nieren op een langere termijn te koud worden gaan ze verzwakken. Bot- of gewrichtspijnen zoals reuma en artrose kunnen hiervan, volgens de Chinese natuurfilosofie een gevolg zijn. Andere kenmerken van verzwakking van de nieren zijn: lage zeurende rugpijn, vaker kleine beetjes plassen, het gehoor dat achteruit kan gaan. Psychisch ontstaat er angst en onzekerheid. Zijn de nieren gezond dan heb je veel energie (ook seksueel), weinig of geen last van koude en mentaal veel wilskracht, moed en doorzettingsvermogen.

Hier volgen enkele tips om de energie van het element water gezond te houden:

  • Zorg voor warme voeten, zeker voor je gaat slapen
  • Een goede oefening om de nieren te verwarmen voor het slapen is liggend, gestrekt op je rug ongeveer 5 minuten links en rechts je voeten (hakken) van je afduwen. Na een poos voel je dat je onderrug (en daarmee ook je nieren) warm wordt.
  • Neem een warm voetenbad met een eetlepel zout
  • Extra slapen: ga voor 23 uur naar bed en ontbijt tussen 7 en 9 uur in de morgen.
  • Gebruik verwarmend voedsel zoals bonen, koolsoorten, warme dranken zoals kaneel- of gemberthee. Soep waarvan de bouillon lang getrokken heeft met bot. In China eten ze dit ook als ontbijt. Ook pap van havervlokken is heel geschikt.

Ieder moment, iedere dag en ieder seizoen is ons gegeven om evenwicht te creeren tussen yin en yang om zo een gezond, gelukkig en lang leven te verwerven.