Yoga oefeningen voor thuis: Oefening 1-2-3-4

Geplaatst op: 27/03/2020

oefening 1-2-3-4 uit de serie de 12 oefeningen van Boddhidharma. Om ze aan te leren kunnen ze ook goed zittend op een stoel worden gedaan.

De Indiase Monnik Boddhidharma maakte een voettocht en kwam in 527 na Christus naar China. Hij kwam hier uiteindelijk terecht bij de Shaolin Tempel en werd hier de grondlegger van het latere Zen-Boeddhisme. De monniken wilden zijn manier van mediteren leren en moesten hierbij lang met gekruiste benen op de grond zitten. Dit was erg moeilijk voor hen. Daarom schreef Boddhidharma een boek met hierin 12 oefeningen om de spieren soepeler te maken.

Het is nu voorjaar en het houtelement is volgens de Traditionele Geneeswijze actief. De natuur komt weer langzaam tot bloei en het is de tijd voor een nieuw begin. De spieren vallen onder het houtelement. Vaak hebben mensen nu wat stijve spieren. Daarom is het zo n mooie serie om nu te doen.Het is ook een serie die frustratie en boosheid los maakt en deze transformeert naar creativiteit. De ogen horen bij het houtelement vandaar dat alle oefeningen met de ogen ver open en met zo min mogelijk knipperen worden gedaan.

Als je zelf een yoga les wil samenstellen uit de oefeningen begin dan met de opwarmserie. Hierna de oefeningen van film 1-2-3 en eindig met een ontspanning. Veel liefde en oefenplezier voor deze periode en ik hoop iedereen weer gezond in juni (of wie weet iets eerder) terug te zien bij de lessen.